ЧИТАЛНЯ

ЗАТЛЪСТЯВАНЕ ПРИ ЗАЙЦИ

Всички се радваме, когато видим зайче.

Радваме се особено много, когато то е пухкаво и закръглено. Колкото по-закръглено, толкова „по-сладко”.Т ова ни кара да се усмихваме и да желаем да гушнем този топчест приятел.Но до колко е правилно зайчето да е дебеличко?Както при нас хора, така и при кучето и котката, а също така и при зайците наднорменото тегло е голям проблем изключително често подценяван и пренебрегвам от собствениците на домашни любимци.

Зайците са животни, които много ефективно усвояват храната.Често биват прехранвани от „загрижени” стопани.Тъй като живеят в клетка и повечето не излизат извън нея, собствениците се чувстват гузни, че не пускат животното навън.Така  вместо разходка вкъщи или игра му дават непрекъснато храна за да не скучае. Постепенно се натрупва мастна тъкан най-вече подкожата.Зайците са се използвали като лабораторен модел за изучването на затлъстяването при човека.

Ето и някои заболявания(състояния), които могат да са в резултат от наднормено тегло: високо кръвно налягане, сърдечна хипертрофия, чернодробна липидоза, артрит, цистит, повишено ниво на калции в урината, възпаление на околоаналната област, пододерматит(възпаление на стъпалата), невъзможност за самопочистване, следродилна токсемия,  повишен анестезиологичен риск.Зайчетата с наднормено тегло не могат да се самопочистват.Те не достигат основата на опашката и тила си.Тези непочистени места стават благоприятна среда за развитието на паразити и възпаление. Друг проблем е и невъзможността на зайците да изяждат цекотрофите си.Цекотрофите са изпражнения с мека консистенция, които се отделят късно вечерта или рано сутрин и се изяждат от животното директно от ануса.Това е нормален физиологичен процес, чрез който зайците си набавят жизненоважни амино киселини и витамини.Когато те не могат да се свият, поради наднорменото си тегло, и да изядат цектрофите те остават залепени около аналната област.Дупето се запушва, а заобикалящата кожа се възпалява(перианален дерматит).Така от една страна имаме изключително болезнено възпаление, от друга липса на основни хранителни вещества.

Дебелите зайци са предразположени към развиването на цистит, камъни в пикочния мехур и сгъстяване на урината(става като плака).Най-вероятно това се дължи на факта, че животното не се движи достатъчно от една страна, а от друга от неправилната диета(твърде много концентриран фураж).Тези проблеми довеждат до влошаване на общото състояние на животното, а също и са предпоставка за развитието на по-горе споменатия перианален дерматит.

Друг проблем е така наречения пододерматит. Надноремното тегло и липсата на движение са едни от основните фактори за развитието на това състояние.Повишеното тегло довежда до по-голямо напрежение върху костите на петата.Липсата на движение и напрежението довеждат до намалено кръвообращение в тази област, което в последствие довежда до възпаление в началото, а в последствие и до некроза.       

Зайците са изключително предразположени към стрес.Това може да доведе до отказ от храна и до натрупване на мазнини в черния дроб.Стреса променя метаболизма на мазнините особено на затлъстелите животни(чернодробна липидоза).Женските животни с наднормено тегло не трябва да раждат, защото повишеното количество на мазнини в черния дроб  в крайния стадий на бременността довежда до развитието на кетоза(родилна токсемия).Това състояние е живото застрашаващо и много трудно подлежи на лечение.
         
Зайците с наднормено тегло са неподходящи за оперативни интервенции и подлагане под упойка.Голямото количество подкожна мазнина пречи на хирурга, а също и на евентуално извършване предварително на ехографско изследване.
         
След всичко написано трябва да помислим как да намалим теглото на нашия зайо.Първото и основно нещо е собствениците да разберат, че живоното има сериозен проблем.Диетата богата на влакнини и ниска на калории може да доведе до отслабване при хората, но най-вероятно няма да свърши работа тук(поради сложния метаболизъм на литливите мастни киселини при заека).Намалянето на теглото трябва да става постепенно( не  повече от 1-2 % от телесната маса за седмица).

Изключително внимание трабва да се обърне на това да не се предизвика анорексия(бързо ще се развие чернодробна липидоза). Смяната на диета е много трудно. Зайците, както и котките, свикнали на дадена храна трудно понасят смяната и.Трябва да се наблюдава дали животното яде наистина новата си храна и дали се отделят нормални твърди фекалии(барабонки).Смяната става постепенно.Започва намалянето на концентрирания фураж.Добавя се зеленина(леко завехнала) като се следи това да не предизвика разтройство.Сеното трябва да е в изобилие(ако трябва да се сменя производителя).Ако зайчето избирателно се храни с определени зърна те може да се заменят с гранули(ако има повъзможност такива с намалено енергийно съдържание).Може да се дават малко количество зеленчуци(не плодове, те са богати на захари).Упражненията са от голяма важност.Трябва да се отдели време за игра.Ако има възможност заека да се разхожда в градина под строг надзор(виж статията хранене на зайците).