ЧИТАЛНЯ

РАЗШИРЕНИЕ НА СЪРЦЕТО

Това е заболяване на сърдечния мускул, което не е свързано с поражения на кръвоносните съдове на сърцето, неговата обвивка, сърдечните клапи или някъкво наследствено заболяване, но в крайна сметка се достига до намаление на неговата работоспособност и най-вече на съкръщаването му.

Повреждането на сърдечния мускул може да се дължи на редица фактори, като вирусни инфекции, нарушения в обмяната на веществата - липса на някой хранителни вещества,отравяния. Така при котките развитието на заболяването често е свързано с недостига на таурин, а при кучето с недостатъка на карнитин.

Боледуват животните на възраст от 4 до 10 години,с увеличаване на възраста заболявоемоста нараства.Някой породи са по-лесно предразположени към това заболяване – доберман пинчер, ирландски вълкодав,датски дог ,кокер-спаньол.

Повод да се обърнете към ветеринарен лекар могат да бъдат признаци, проявени от ващето животинче като – задух, кашлица, слабост, бавно но видимо подуване на корема(събиране на течности), загуба на тегло, неспособност да поема досега извършваната физическа натовареност. Следва да се отбележи, че такива животни са с голям риск от внезапно спиране на сърдечната дейност.Вашият ветеринар ще назначи необходимите изследвания за изясняване и потвърждаване на диагнозата, и лечението на животното.Най-честите методи за иследвания намиращи място във ветеринарната практика са рентгенография на бял дроб и сърце, ехограф на сърце, електрокардиограма.

Кръвните изследвания обикновено са в норма, с изключение на случайте когато допълнително вследствие заболяването на сърцето са засегнати други органи.Лечението е дълго и се извършва много внимателно.

Следва да знаете за възможноста заболяването да прогресира, да възникнат странични реакции в процеса на лечението и дори внезапна смърт.