ЧИТАЛНЯ

ЖЛЕЗА НА ТРЕТИЯ КЛЕПАЧ

Третия клепач спада към допълнителните органи на окото, който имат помощна и защитна функция.

Третия клепач е разположен от страната на носа и е съставен от гънка на конюнктивата, в която е включена и хрушялна пластина.Тясно свързани с този клепач са две жлези,едната от тях е включена в структурата на клепача, разположена повъхрностно и отделя серозен секрет подобен на сълзите,докато втората може да не лежи в третия клепач,но изводните канали и се отварят на неговата повърхност.От клинично значение е първата поради често срещаното хипертрофиране-увеличаване на жлезата.

Заболяването най-често засяга кучетата от породите кокер, боксер, бекел и бостън териер. Хипертрофиралата жлеза неочаквано се появява като кръгло,червено, малиноподобно или черешоподобно образование, разположено под третия клепач или излиза над него и се показва навън врезултат на нейното увеличение и слабо развитото  закрепване на жлезата в нейната основа. Това се придружава с изпадане на клепача и серозно-муцинозни изтечения.В някои случаи разрастването може да причини дразнене и възпаление на конюнктивата и роговицата.Хиперплазията най-често се проявява едностранно,при двустранно изпадане много силно е съмнението за левкоза.

Лечението е оперативно,медикаментозното почти винаги не дава ефект и пак се стига до оперативна корекция. Възможни са няколко оперативни техники,от отстраняването на жлезата до поместването и в джоб под самия клепач откъм орбиталната част на  клепача, отсраняването по различни и спорни данни довежда до съкращаване на слъзната секреция при отстраняване на жлезата с от 30 до 57 % и  развитие на сух конюнктивит.