ЧИТАЛНЯ

БОЛЕСТИ НА УХОТО

Болестите на ухото са една голяма група заболявания от кожно,възпалително или травматично естество.

Тук ще се опитам да разгледам едни от най-често срещаните и с важно клинично значение.Животинче с болно ухо обикновено го чеше с лапа, тръска глава, изпитва болка при пипане, възможно е от него да се излъчва неприятна миризма, при по-дълбоки нарушения се наблюдава и въртене в кръг.

СЪБИРАНЕ НА КРЪВ – обикновено от вътрешната страна на ухото, между хрущяла и кожата, най-често след тъпа травма.Ако не се лекува, в рамките на няколко седмици настъпва самовсмукване на отделената кръв и образуване на груби ръбове до деформация на ухото. Ветеринарният лекар ще предприеме медикаментозно или оперативно отстраняване на събралите се кръвни съсиреци.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ВЪНШНОТО УХО – много често срещано при кучетата, с различни причинители – кърлежи, гъбички, бактерии, чужди тела,наранявания и др.Предразполагащи фактори са къс ушен канал, силна обрасналост с косми, попадане на вода в ушния канал, дълги и висящи уши, а така също неправилното почистване и отстраняване на ушните косми и др. Възпалението на външното ухо при нелекуване лесно може да премине във вътрешните отдели на ухото и се развие ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ВЪТРЕШНОТО УХО.

Наред с общите признаци може да се затрудни гълтането при хранене, увеличават се лимфните възли, да се засегне лицевия нерв с характерни признаци, както и да се разкъса ушното тъпанче. При правилно и настоятелно лечение в продължение на 3-4 седмици обикновено настъпва подобрение и оздравяване. С цел профилактика на ушните заболявания периодично ушите следва да се почистват с подходящи средства.Ветеринарната медицина е разработила достатъчно и добри препарати за местно и общо лечение на ушните заболявани.