Ветеринарна клиника — Авицена ЕООД
тел.: 02 / 822 01 49 и gsm: 0887 477 873

Бълхите - истини и заблуди/втора част/Алергичен дерматит от бълхиАлергичният дерматит от бълхи е едно от най-често срещаните кожни заболявания при домашните любимци . Получава се в резултат на това, че при хранене бълхите вкарват чрез слюнката си хистаминоподобни вещества, които предизвикват реакция на хиперчувствителност. Изненадващо е, че алергичния дерматит се диагностицира много по-рядко, отколкото реално съществува. Също така изненадващо е, че при съмнение за алергичен дерматит, често най-критичната част от терапията е убеждаването на собственика, че това е точната диагноза. Като цяло най-често срещаните кожни заболявания по честотата на проява са: Алергичен дерматит от бълхи, атопичен дерматит и хранителна алергия. Установено е, че в регионите, където бълхите са често срещани, алергичния дерматит се среща от 50 до 80%. За съжаление няма специфични лабораторни тестове, които да доказват или отхвърлят нито едно от трите заболявания.
Защо собствениците не вярват че алергичен дерматит от бълхи е правилната диагноза за техния любимец?
1.  Често собствениците не виждат бълхи върху домашния си любимец.Не е необходимо голямо количесгтво бълхи, за да се появи алергичен дерматит.Много често кучетата и котките изяждат или отстраняват бълхите чрез чесане. Домашните любимци с алергичен дерматит са много придирчиви към козината си, в резултат на което намаляват значително броя на бълхите при чесане и по този начин трудно могат да се открият бълхи. Затова важно е да се знае, че откриването на бълхи по козината на животното не е достатъчна причина да се постави диагноза алергичен дерматит.
2.         Често собствениците отричат или не могат да приемат факта, че имат бълхи в дома си или смятат че препаратите за външно обезпаразитяване, които употребяват не действат.Има много причини, поради които третирането с препарати срещу бълхи се проваля:
-
Не се третират всички животни, които са били в контакт със заразеното.
-
Котките, едновременно обитаващи жилището и излизащи навън също са причина за безрезултатно третиране на животните, които са в контакт с тях.
-
Редовният контакт с животни, които не се обезпаразитяват редовно също могат да доведат третирането до негативен резултат.
4.  Неправилно приложение на препарата върху животното. Контролът срещу бълхите изисква третиране на животното и на средата, която обитава!Алергичният дерматит се среща при всички породи кучета. Най-често се среща при кучета между 1 и 3 годишна възраст. Няма полова предразположеност. Клинично се изразява в лющене на кожата, зачервяване, промяна на цвета на кожата, загуба на косъм. Вторично като усложнение може да се появи бактериална инфекция или свръхразмножаване на дрожди.
Ключов момент е силния сърбеж и самонараняването при диагностика на това заболяване. Сърбежът обикновено се наблюдава в задната половина на тялото. Най-често засегнатите части са в областта на гърба, поясната област, около опашката, около ануса, от вътрешната и външна страна на бедрата.При котките заболяването се проявява като малки папули в областта на шията, хълбоците, гърба и слабините.За съжаление много често алергичният дерматит от бълхи е съпроводен и с други алергични кожни заболявания.
Целта на противопаразитните препарати за борба с бълхите е да убиват бълхите толкова бързо, че да се намали до минимум алергичната реакция като пречи на храненето на бълхите и съответно вкарването на слюнка и да действа достатъчно дълго, за да предпазва от повторно инвазиране.                                                                                                      
Изготвил: д-р Дима Цветанова

ВЕТЕРИНАРНА КЛИНИКА - АВИЦЕНА
търси да назначи
ветеринарен лекар,за работа с
домашни любимци.
за контакт тел.: 0887 47 78 73 

инфекциозен перитонит-котка Общи грижи при бременност За анестезията - упойката затлъстяване при зайците жлеза на третия клепач Признаци на заболяване Разширение на сърцето Разширение на стомаха
Брахицефален синдром Тумор на млеч.жлеза Защита на животните Абсцес на простата Бълхи - първа част Бълхи - втора част Лъжлива бременност Язва на роговицата
Нормални стойности Счупване на кости Болести на ухото Уринарен синдром Извадка от ЗВМД Слюнчени жлези Топлинен удар Морско свинче
Токсоплазмоза Анална херния Крипторхизъм Профилактика остър корем Парвовироза Осил,кърлеж изоспороза
Хипотермия Демодекоза зъби зайци Бруцелоза мегаколон Епилепсия Дисплазия Повръщане
Пиометра Отряване Глаукома Раждане Хранене Телазия Диабет Епулис
Астма зайци Стави Порче Зъби Рана Уши
Най-търсени думи:
KASTRACIA, kista, ceni, stawi, pomeranska lisica, котката не може да пикае, куче, рязане на уши, кастрация, витамин, рана, тривитаминол, цени, бременност, три витаминол, рязане на опашка, свинче, куцота при кучето, асма, физиотерапия, чесане, уринарна, ;микрочипиране, изследвания, сърбеж при кучето, стави, кръв в урината, зъбен, хирургия, бременост, операции, микрочип, хранене, витамин АД3Е, анална жлеза, купиране на опашка, морско свинче, котката не може да уринира, д-р Бенгюзов, бъбречна недостатъчност, чесане на ухото, затруднение на дишането, сърбеж при кучето и котката, изследване на кожа, уринарна храна, витаин АД3Е, Диабетът при кучето и котката, Диабетът при кучето, разширение на стомаха, гноеподобни изтечения от мястото където животното уринира,