Ветеринарна клиника — Авицена ЕООД
тел.: 02 / 822 01 49 и gsm: 0887 477 873

Диабет

Диабетът при кучето е свързан с липса на инсулин водеща до натрупване на глюкоза в кръвната плазма и нарушеното и усвояване и съхранение .
Причини-генетична предразположеност,вирусни инф.,тежък панкреатит, хиперкортицизъм,приемането на някои лекарства.
Бъбречният праг на глюкоза е завишен,тя се отделя с урината и увлича водата.Получава се глюкозурия и обезводняване на организма ,въпреки  приемането на вода - 2-3 литра при дребните и 3-4 литра при едрите породи.Енергийният глад води до мобилизиране на мазнините,като източник на енергия и от там се стига до измършавяване,мастна дегенерация в черният дроб - особено при котките.       
Форми на диабет:
- Тип1-инсулинозависим-възниква в млада възраст и е съпроводен с понижена или напълно липсваща секреция на инсулин. Единственият метод за лечение е доживотно инсулин.
- Тип2-инсулинонезависим- възниква средна възраст.Секрецията на собствен инсулин е запазена но не достатъчна.Използването на инсулин не е задължително.Използват се захаропонижаващи препарати Предразполагащ фактор е затлъстяването.
Признаци-Ранни-полиурия,полидипсия,повишен апетит,слабост загуба на тегло.По-късно:анорексия,повръщане,сънливост свързана с кетоацидозата,остра миризма и катар на горните дихателни пътища.Може да се наблюдава пърхут, хепатомегалия, пожълтяване и катаракта при кучето.
Диагностика-Серумни нива на глюкоза които нормално при КЧ-3.3-8.7 при КТ-3.5-9.Първоначално има хиперкалемия а по къснохипокалемия и хипофосфатемия.
Лечение-Кръвната глюкоза се изследва на всеки 2 часа.Освен инсулина съпровождащо лечение е и борбата с тежката дехидратация.Докато се преборим с нея инсулина не се поставя подкожно а мускулно или чрез ифузионна помпа като преди това венозно трябва да минат поне 50 мл от разтвора.Започва се с NaCI 0,9%.В последствие може да се наложи добавка на калий като калиев хлодид-20-80 mEq/l.Хипокалемията може да доведе до слабост а хипофосфатемията до хемолиза и тромбоцитопения.
Съществуват два вида инсулин-с кратко и продължително действие.Инсулина с бързо действие бързо навлиза в мястото на инжектиране.Този с продължително действие действа 12-24 часа.Инсулина NPHизофан си инжектира подкожно или мускулно за 12часа в начална доза 0,5 UI/кг за куче и 0,25-0,5 UI/кг за котка.Има и комбиниран инсулин.При повечето животни е достатъчен инсулин с продължително действие.При захарен диабет тип-2 захароснижаващи препарати-глипизиди.Обезателно условие за използванито им е да няма усложненията от диабета и кетоацидоза.Дозата е 2,5 до 5мг. за 12 часа.Странични ефекти са повръщане и пожълтяване.Почасово мускулно инжектиране:След първата доза от 0,2 UI/кг. пациентът трябва да получава по 0,1 UI/кг. ,за всеки час калия и фосфора се следят на 6 часа.Когато пациентът се рехидратира и изчезне кетоацидозата инсулинът може да се слага на 6 часа.Има случаи ,въпреки лечението на диабетно животно с инсулин да няма подобрение. Причините може да са :изтекъл срок на годност,неправилно съхранение и прилагане, устойчивост към инсулин. Причини за тази устойчивост могат да бъдат  системна инфекция или хиперадренокортицизъм. Кортизолът е важен регулиращ хормон на инсулина.Често при повишен кортизол се наблюдава хипергликемия.
Диета-При диабет тип 2 понижаването на телесната маса е задължителна.Отслабването трябва да стане в рамките на 2-4 месеца.Животните се хранят два пъти дневно през 12 часа При еднократно поставяне на инсулин първата дажба е с първото поставяне инсулин а следващото след 8-10часа.Интензивните движения са опасни но разходките не се спират.Избягват се въглехидратите-ориз,картофи,хляб,сладкиши.Препоръчва се риба,месо
ветеринарна клиника - Авицена

ВЕТЕРИНАРНА КЛИНИКА - АВИЦЕНА
търси да назначи
ветеринарен лекар,за работа с
домашни любимци.
за контакт тел.: 0887 47 78 73 

инфекциозен перитонит-котка Общи грижи при бременност За анестезията - упойката затлъстяване при зайците жлеза на третия клепач Признаци на заболяване Разширение на сърцето Разширение на стомаха
Брахицефален синдром Тумор на млеч.жлеза Защита на животните Абсцес на простата Бълхи - първа част Бълхи - втора част Лъжлива бременност Язва на роговицата
Нормални стойности Счупване на кости Болести на ухото Уринарен синдром Извадка от ЗВМД Слюнчени жлези Топлинен удар Морско свинче
Токсоплазмоза Анална херния Крипторхизъм Профилактика остър корем Парвовироза Осил,кърлеж изоспороза
Хипотермия Демодекоза зъби зайци Бруцелоза мегаколон Епилепсия Дисплазия Повръщане
Пиометра Отряване Глаукома Раждане Хранене Телазия Диабет Епулис
Астма зайци Стави Порче Зъби Рана Уши
Най-търсени думи:
KASTRACIA, kista, ceni, stawi, pomeranska lisica, котката не може да пикае, куче, рязане на уши, кастрация, витамин, рана, тривитаминол, цени, бременност, три витаминол, рязане на опашка, свинче, куцота при кучето, асма, физиотерапия, чесане, уринарна, ;микрочипиране, изследвания, сърбеж при кучето, стави, кръв в урината, зъбен, хирургия, бременост, операции, микрочип, хранене, витамин АД3Е, анална жлеза, купиране на опашка, морско свинче, котката не може да уринира, д-р Бенгюзов, бъбречна недостатъчност, чесане на ухото, затруднение на дишането, сърбеж при кучето и котката, изследване на кожа, уринарна храна, витаин АД3Е, Диабетът при кучето и котката, Диабетът при кучето, разширение на стомаха, гноеподобни изтечения от мястото където животното уринира,