ЧИТАЛНЯ

УШИ

Заболявания на ушите:

Признаци при заболяване на ушите: - увреждания на ушната раковина и външния слухов проход, въртене на главата и чесане на ухото, болка при пипане,миризма и отделяне на секрет от ухото, при заболяване средното ухо наклонено положение на главата и загуба на слуха, при заболяване на вътрешното ухо се наблюдава и нарушение на равновесието, манежни движения и нистагъм. Ушната фуния е с дължина 60-80 мм с вътрешен диаметър в края на отверстието 4-6 мм.

Събиране на щателна анамнеза. Изследването се извършва с или без седация.

Външно ухо

Ушна раковина – без кожни, ектопаразити, микози, ендокринни нарушения, алергии, автоимунни заболявания, себорея, пиодермия, отравяне с талии.

Безухост – отсътвие на ушна раковина, рядко уродство.
Ухапни, разкъсни и контузни рани – засягат се само кожата,само кожата и хрущяла , както и пронкваща рана на всчики слоева на кожата и хрущала.

Лечение : Саниране на раната, пластическа адаптация, при необходимост освежаване раневите ръбове –  с U-образен хоризонтален.При увреждане на кожата, ако няма висящи участъци(парчета), шев може да не се поставя, достатъчно е да се залепи с биологично лепило.При кожно-хрущялните рани е необходимо да се използва атравматически шевен материал 3-0 за поставяне на шевове, при необходимост хрущяла се фиксира с вертикален матрацен шев , като при отохематом.Превръзка и яка за 10 дни.При откъсната ушна раковина първична обработка на раната.

Тумори -  обикновено са хондроми (хрущялни тумори) и хондросаркоми, понякога хистоцитоми.При купиране на ушите на ръба се появяват възловати удебеления на хрущяла.
Лечение : Оделяне на тумора колкото се може по-рано,докато е малък за да се избегне деформацията на ушната раковина.Понякога се налага частична или пълна ампутация на ушната раковина.

Отохематом – Събиране на кръв под кожата или перихондриума на ушния хрущял , след разскъсване на a.auricularis caudalis или на някоя голяма вена, след тъпа травма или силно сетресение.

Признаци: На вътрешната страна(конкавната) на ухото се явява внезапно ограничена, овална или дифузна, мека, флуктуираща, слабо темперирана болезнена подутос.Ухото изменя формата си и увисва надолу.Общото състояние не е променено, докато не се е равило възпаление(флегмон).Диагнозата се осигурява чрез пункция на подутостта.При малък хематом и благоприятни условия кръвта се резорбира бавно(3-6 седмици) и настъпва оздравяване.При масивен хематом и продължителна резорбция може да настъпи съединителнотъканна склероза, хрущялна метаплазия и вкостяване с деформиране на ушната раковина.
Лечение: Лекува се основното страдание –пр.външен отит.Консервативно за малки хематоми.Пункции двукратно през 14 дни.То е оперативно за средни, големи и рецедивиращи след пункция или проведено консервативно лечение.
Техника: Всички правила на асептика и антисептика, стернално или странично положение, тампон в ушния канал.Хематомът се отваря с прав, кръстообразен, S-образен, или два успоредни разреза на кажата и перихондриума по конкавната(вътрешната) страна на ушната мида. Важно е празнината му да се отвори от край до край.       

Отстраняват се кръвните коагулуми,промива се с 1 % р-р на Риванол. Хемостаза с хемостатици или тънък кетгут.Върху цялата площ на празнината на хематома се поставят хоризонтални U-образни шевове- конец № 2- 3, не резурбируем.Шевовете започват от конкавната страна на ухото и завършват на конвексната повърхност и се връщат обратно по същия път , като разстоянието между прободите е 5-6 мм.(възлите даса отвъншната страна като не се стяга много)Шевовете се нареждат шахматно и успоредно без да се нараняват кръвоносните съдове, може да се ползват парчета от система . Поставя се предпазна яка, превръзка за 3 дни, конците се свалят след 7 – 10 дни.
 
- Корекция неправилно положение на ушите – тъкава постановка се среща главно при коли и терирери,извършва се , ако сме сигурни, че няма да се предаде наследствено, след копиране на уши също е възможно да се наложи корекция на неправилна постановка.Възможни са – медиално и латерално пречупване.
Лечение: Консерватвно и оперативно.
Техника: Медиално пречупване в основата на ушната раковина, разрез в основата на ухото,подкожната съединителна тъкан се разединява тъпо за откриване на cartilago scutiformis. Хрушялът се разрязва частично в мястото на мускулната му залавяне. Освобождава се и се измества 12-16 мм медиално и леко рострално от оригиналното му положение, където се фиксира чрез U-образени шевове към темпоралната фасция.Ако не настъпи ефект, то в мястото на пречупване но от медиалната страна на ушната раковина се изрязва елипсовидна кожно лапичка, след което раневите ръбове се зашиват с хоризантални U-образни шевове.
- Латерално пречупване,обикновено основата на ухото е здрава,а прупването е по-високо.Изрязва се елипсовидна лапичка в мястото на пречупване, не трябва да бъде много широка за да не предизвика медиално пречупване.Най добре е да се изрязва на етапи.Зашиването на кожните ръбове е от съществено значение за успеха на операцията, в центъра на елипсата се поставят три U-образни шева , като пониския от ходовете ”гофрира” подкожната съединителна тъкан,останалата част от кожния разрез се затваря с прекаснати възловати шевове.

При счупване в основата на ухото, техниката в началота е като при медиалното, първоначалния линеарен разрез преминава в елипсовиден с ширина в центъра 12-16 мм,кожните ръбое се  зашиват с вертикални U-образни шевове с гофриране – пробива хрущяла и нагъва подкожната съединителна тъкан,броя им обикновено е три и изправянето зависи от стягането им .Превръзка за 3-5 дни, след това отново за същия период, ако не се изправи върху цикатрисата се изрязва нова лапичка.    

Външен слухов проход  

Възпаление на външното ухо – Otits externa
Остро или хронично възпаление на нежната, богата смастни жлези кожа,която покрива вътрешната повърхност на ушната раковина и слуховия канал – meatus acusticus externus, сравнително честа диагноза при кучето.

Етиология: - основни фактори - ушни кърлежи, чужди тела, новообразувания, рани, автоимунни заболявания, алергий, повишена секреция на ушен секрет и задържането му
-  предразполагащи фактори - къс ушен канал, силна обраслост на ушния канал, мацерация от попадане на вода при къпане, тежки, дълги и ниско поставени уши, неквалифицирано почистване и отделяне на космити на ушния канал.
- съпътстващи фактори – въпаление вследствие на горните фактори,

Важни причинители се явяват стафилококи и стрептококи,както и протей. Сравнително често възниква и и микотична инфекция, често са дрождите Malassezia pachidermatis, също микроспори и трихофития.
Признаци :Най-често се установяват следните форми:

1. Otitis externa erytematosa sqamosa – кожата и канала са зачервени, влажни, горещи и покрити на места с капки от засъхнал кехлибареножълт серозен ексудат или фини сивочервени люспички.
2. Otitis externa erytematosa ceruminosa – силно изразени признаци,ексудата е изоби- лен, червенокафяв до кафявочерен, наподобява ушна мас, с провлачена или гъста пастоподобна консистенция и неприятна специфична миризма.При палпация в основата на ушната раковина се установява плискане на ексудата в ушния канал и болева реакция.След отстраняване на ексудата се по кажат на ушния канал се откриват ограничени епителни дефекти и по-дълбоки язви.
3. Otitis externa pustulosa – по вътрешнат повъхрност на ухото се намират дифузно разпръстнати гнойни пустули –придружаващ признак при гана.
4. Otitis externa purulenta et ulcerosa – повърхноста до дълбоките части на ушния канал е осеяна с различно дълбоки язви, покрити с миризлив кърваво-гноен ексудат, който изтича, когато животното се навежда и тръска главата си.При хронично протичане – влошаване на общото състояние поради развитие на Otitis externa chronica proliferans или otitis media purulenta.
5. Otitis externa proliferans (verrucosa) chronica – брадавицоподобни и други дифузни съединителнотъканни разраствания, които нерядко запушват канала.Хроничния катарален въз.процес се характеризира със слаби иксудативни явления.Ексудатът е гноеподобен, сивокафяв, с неприятна миризма.При тази форма на отит твърде често нстъпва вкостяване на ушния хрущял, който процес може да обхване черепните кости и цялата раковина.
6. Otitis externa  squamosa et  crustosa - от паразити(otomycosis) – рядко с гноен ексудат.
При всички клинични форми има постянен сърбеж, болка, въртене, тръскане, изкривяване и навеждане на главата към страната на болното ухо, чешане с крак или в околни предмети  Заболялото ухо е промннено, увиснало, неподвижно, подуто, болезнено при палпация в основата.
Диагноза: Оглед и микробиологично изслездване на секрет.
Прогноза: Неблагоприятна при брадавичест, осифициращия, гнойно-улцерозен отит. Възпалението може да се предаде през тъпанчето към средното, вътрешното ухо и мозъка.
Лекуване: Основон почистване на ухото и ушния канал с топли разтвори – 0.5 – 1 % хлорхексидин, при сухите отити се използват течния парафин, вазелинът, рибено масло и др.Лечебното третиране зависи от характера на възпалението.
- екзематозните отити се предпочитат гликокортикоидините мази съчетани с адсрингентоантисептични прахове(борна киселина, сулфаниламиди и др) и периодично почистване с глицерин, 3 %-ов р-р на борна кисилина, течен парафин.Прилагат се недразнещи мази.При силно изразена ексудация се потиска чрез туширане с 2 % сребърен нитрат.
- церуминозният отит се лекува симптоматично с 5 % танинов р-р,1 % помада на салицилова к-на, ако е на паразитна основа – противопаразитни.
- гнойно-улцерозният отит – прахове и мази от антибиотици,сулфаниламиди и др лекарствени средства,активни срещу изолираните приченители на гнойното

Възпаление

Язвите се тушират с 3-5% сребърен нитрат.
- хроничният верукозен отит се третира с адстрингетни прахове или р-ри.3-5 % р-р на сребърен нитрат.При напреднали случай се предприема оперативно лечение – латерална резекция или тотална аблация на ушния канал
- Оперативно лечение е индицирано при напреднали верукозни отити, упорито протичане на гноен отит на външното ухо(за улесняване дренирането и по-добър достъп до дълбоките части на ушния канал) и при отстраняване на неопластични разраствания в слуховия канал.Операционните техники са три:изрязване на вентралната външна хрущялна страна  под форма на буквата ”V”(Zepp -метод),вертикалния външен ушен канал и тотално отслояване на хрущялния канал с или без дренажиране на средното ухо.
-  Метод на Hinz. Изсичане на клиновиден участък от латернат страна на външния слухов канал.Cavum conche се разрязва с големи прави ножици в мястото на краниалната и краниална издатина.Разреза слиза до мястото на прехода на вертикаланата част на външния слухов канал в хоризонталната му част .По този начинсе изрязва клиновиден участък от страничната стена на фуниевидния външен слухов канал.Необходимо е хоризонталната част на външния слухов канал в долния ъгъл на раната да бъде видам и остава отворена след налагането на шевовете.За да се усигори това,като правило е необходимо допълнително пришиване на неголямо парче-къс от външния слухов канал в областа на долния  ъгъл на раната във вентрална посока.Крайщата на разреза на кожата се адаптира с краеща на разреза на вътрешната повърхност на външния слухов канал.Кожата се зашива с прекъснати възловати шевове.Необходимо е кожата свабодно да покрива крайщата на хрущяла.
- Метод на Zepp.Той има предимстава пред някои други методи и модификации (например на Formston-McCunn,Таmas-Fellner,Hinz и др.), които са лесно изпълним,но по-слабо ефективни, поради това че не обхващат извитата част на слуховия канал.
Въвежда се топчест зонд,докато се достигв.не основата на вертикалния слухов канал.Трагусът с пинсет на Алис се тегли леко дорзално.Нанасят се два паралелни вентрално до границата между вертикалния и хоризонталния канал,разреза на кожата, кожната лапичка се отпрепарира и отстранява.Следва отстраняване на страничния хрущял с разрязване по неговия рострален , каудален ръб и на нивото на най-ниската точса от вентралния слухов канал.Задължително е оринтацията към входа на хоризонталния слухов канал.Най-напред се поставят три прекъснати възловати шевове в най-ниската част на операционната рана за тъка , че да не се закрие входа към хоризонталния канал.Този входсе пази и при поставянето на непрекъснатия шев по страничните ръбове на оперционната рана, ползва се недразнеш шевен материал – найлон, полипропилен - № 3-0,4-0.