ЧИТАЛНЯ

РАНА

Всяко нарушаване целоста на тъкани,възникванe на болка, кръвотечение и зеене, е известно като рана.

Болката, възниква от повреждането на нервните рецептори. Силните болки може да доведат до шок, колапс и други вреди за организма.

Чести причини за нараняване са остри предмети; шило, гвоздей, игла или остри режещи; нож, стъкло и др.Тези рани обикновено са съпроводени с обилни кръвотечения.

Раната предизвикана от ухапване, се характеризира с множество пробождания, размачк ване и разкъсване на тъканите, а върху крайниците са възможни и счупвания.

Зарастването на раните е процес,който зависи от мястото на раната,замърсяването, оказаната първа помощ и хирургичната обработка.Зарастването без усложнения завършва за 7- 9дни.Най-добре се възстановяват раните при подрастващите животни.

Животното  е наранено - не кърви, почистете раната от попаднали в нея предмети, подстрижете космите, промийте обилно с риванол или чиста студена вода.Поставете превръзка, в следната последователност – марля –покриваща раната; памук, увийте с бинт, който облепите с лейкопласт.

Раната кърви обилно, осигурете транспорт, притиснете кървящото място с чист тампон от някъква материя, тя ще подпомогне съсирването.Ако тампона се е напоил, не го остранявайте поставете друг върху него.Притиснете над мястото на кървене за преден крак в средата между рамото и лакътя, от външната страна на крака;за заден крак – притиснете с длан от вътрешната страна на бедрото;опашката – в нейната основа и от вътрешната и страна.

Турникетите са полезни, но и много опасни, при неумело ползване, лесно може да се загуби крак – използвайте само в краен случай. Транспортирайте животното най-бързо до лекар.