ЧИТАЛНЯ

ПРОФИЛАКТИКА

Подрастващите кученца и котета са безпомощни и неукрепнали,профилактиката на заболяванията се явява съставна част в живота им.

Системните ваксинации и вътрешно обезпаразитяване макар,че не могат да обезпечат пълна защита,все пак ги предпазват от сериозни инфекциозни заболявания в най-критичния им период на оцеляване.

С имунизацията се цели да се предпазят животните от заболяване при среща с инфекциозния причинител.Това се постига чрез серумиране и ваксиниране.
Разновидност на серумирането е получаването на готови антитела от коластралното майчино мляко и невъзприемчивост на малките към заболявания.Имунитета при серумиране настъпва веднага,но за много кратко вереме се изчерпва – средно за 14дни.Недостатък на серумите,като профилактично средство освен късия предпазващ период е и тяхната цена.Ваксинирането е най-добра защита срещу заразните болести.Осъществява се с прилагането на живи или убити патогенни микроби или техните продукти,притежаващи свойствата да предизвикат реакции в организма и в крайна сметка образуването на имунитет.Средният период за изграждането на имунитета е от една до три седмици.

Ваксините,както и серумите биват едно- и многоваленти – броя на разновидностите от причинители на заболяванията. При ваксиниране на Вашето куче или коте, ветеринарния лекар ще отцени щателно неговото физическо състояние,тегло и допълнително ще отрази телесната му температура,дихателна и сърдечна честота.Ще прислуша гръдния кош с белия дроб и сърце, и други процедури по негова преценка,за да се убеди ,че здравословното състояние на животното позволява ваксиниране.Ваксинират се само здрави животни.Възможни са така наречените в практика ваксинални пробиви,те възникват след 7-15 ден и се проявяват с гореш,болезнен оток,главно на мястото на инжектиране или с повишена телесна темперутура,нарушено общо състояние, отказ от храна и други.При такива случай се постъпва както с болните животни – изолиране,лечение и др.Кученцата са най-възпремчиви към чумата(гана),инфекциозния хепатит,парвовирусния ентерит, коронавируси, грип, лептоспира и бяс.

Началната подготвителна ваксинация е препоръчително да се извърши във възраст 6 – 8 седмици и две последващи реваксинаци за потвърждаване на иминитета на възраст 9 – 12 седмица и 14 – 16 седмица.Ако е възможно ваксината за бяс нека се извърши колкото се може по-късно от тримесечната възраст на кученцето.Фирмите производителки са изготвили имунизационни календари съобразени с възраста на животното и свойствата на произведените от тях ваксини.За всеки индивидуален случай вашият лекар би изготвил най-правилната и безопасна ваксинационна програма.

Важно е да се разбере,че кучето следва да се ваксинира до края на живота му.Котетата,също е необходимо да бъдат подлагани на редовни ваксинации като;инфекций на горните дихателни пътища,вирусенринотрахеит,панлейвкопения(котешката чума-гана),бяс и левкоза.

Продължителноста на майчиния имунитет е от 3 до 15 седмици.Ваксинациите започва от 9-10 седмица и реваксинации на 12-13 седмица.При ваксинирането на котето важат всички правила както и при другите животни. Друг важен момент от профилактиката на новорените,а и на по-късен етап е редовното им обезпаразитяване за вътрешни паразити.Процедурата може да започне от 3 седмична възраст.

Най-разпространените паразити са кръглите и плоски червеи. Много погрешно е мнението,че "малките нямат глисти" още повече ,че родителите им са редовно третиране.Това е така, те може да нямат в червата но кръвта им може да се намира т. нар. ларва мигриканс,която преодолява майчината защита на плацентата и до раждането на плодовете паразита вече се е развил.Това може да доведе до запушване на червата,още повече паразитите използват хранителните вещества на организма и той изостава в развитието си.