ЧИТАЛНЯ

ПРИЗНАЦИ НА ЗАБОЛЯВАНЕ

За да бъдем полезни на своите любимци преди да ги заведем на ветеринарен лекар, следва да можем правилно да опишем някои промени в състоянието им по които да предположим,че животинчето не е добре.

Първото което следва да ни направи впечатление е промяна в поведението му – унило ли е,предпочита да лежи,не желае да излиза на разходка.Взависимост от засегнатите органи то може да има промяна в апетита – увеличен,намален или въобще да отказва да се храни,понякога повръща. Има разстройство или запек. Промяна може да се наблюдава и в приема на вода – жажда или пълен отказ,а от тук и отделянето на урина,количество и цвят, болка при уриниране.   

Характерен признак на кожните заболявания е сърбежа,чупливост и загуба блясъка на космите.Поява на струпей,пърхут,опадане на цели снопчета косми и оголване на кожата до разраняване от сърбежа.Но сърбежа може да се яви и по други причини.

При проблеми с двигателния апарат може да наблюдава ме промяна в позата и натоварването на крайниците,в различна степен куцота, спазъм на мускулите, промяна в подвижноста на ставите и проява на болка.

Липса на бодрост,сънливост,проява на агресия и възбуда,сковаване на краката, появяване на припадъци, загуба на чувствителност в някои области от тялото, както и други признаци биха ни насочели за неврологични проблеми.

Независимо от това как Ви се струва животинчето избягвайте да лекувате сами.