ЧИТАЛНЯ

ПОВРЪЩАНЕ

Отделянето през уста на стомашно съдържание, понякога заедно и с чревно такова се нарича повръщане.

Повръщането е рефлекс за чиято функция е пряко ангажиран продълговатия мозък, чрез раздразване центъра на повращане. С подаване на нервни импулси и продължителни съкращения на коремните мускули се осъществява процеса на повъръщане.Най-честите причини за повръщане са:

  • разстройства в храносмилателната система – под въздействие на чужди тела,чревна непроходимост, инвагинация, заболявания на хранопровода, стомаха и червата, тумори и др;
  • заболявания на панкреаса, гнойно възпаление на матката, перитонит, чернодробна и бъбречна недостатъчност и т.н.;
  • ендокринни заболявания, въздействие на лекарствени средства.

Съществуват данни и за породна предразположеност на пример: ротвайлер – еозинофилен грануломатозен гастрит, китайски шар-пей – чувствителност към храна и възпаление на червата.

Характерен признак на повръщането е изхвърлянето на стомашно съдържание. То може да бъде оцветено жълто или кърваво, наблюдава се отпуснатост и вялост, изменение на апетита. Повръщането обикновено се предшествува от безпокойство, слюноотделяне и оригване.

Съществува опастност от поглъщането на повърнати маси в белия дроб. Поради най-различното естество на възникване и лесно настъпващи усложнение,най-добре и правилно е да представите вашето куче или коте на ветеринарен лекар.Той ще прецени необходимите изследвания – рентген с приемане на ренгенова каша, ехограф и т.н.

Самолечението с обезболяващи и подтискащи повръщането могат да замъглят истинската картина на заболяването което ще затрудни и забави диагнозата и правилното лечение. В зависимост от състоянието на животното и диагнозата може да се стигне до единствено възможното лечение – оперативно.