ЧИТАЛНЯ

ПОРЧЕ

Преди да вземем  решение за отглеждане на домашно порче е необходимо да бъдат изяснени няколко момента.

Порчетата, както и всеки друг домашен любимец се нуждае от грижи: чиста храна и вода, периодично почистване на клетката. По принцип на запад домашните порчета в повечето случаи се купуват от зоомагазина кастрирани. В противен случай женската умира от апластична анемия, ако не се  заплоди, а мъшкия става агресивен.Както всеки домашен любимец порчето се нуждае от грижите на ветеринарен специалист що се касае до рутинни профилактични прегледи и ваксинации.При закупуването на порче възниква въпросът женска или мъжки, едно или две порчета, възрастен индивид или бебе. Но едно е сигурно, порчето трябва да бъде в отлично здраве, така че покупката трябва да се извърши от сигурен доставчик.

Домашното порче е хищник. Спада към семейство Mustelide, което също така е семейството на видрата, язовеца, скункса, норката, самула и невестулката. Съществуването му датира от Еоцена, преди 40 млн. години. Никой хищник не е показал такова разнообразие в адаптационните си механизми. Екосистемите, които обитава варират от арктическата тундра до дъждовните тропически гори.

Порчетата са запазили много от примитивните си характеристики: малки размери, къси крайници, четири пръста на всеки крайник, удължена черепна кутия и къса муцуна.Порчето е одомашнено преди повече от 2000 години. В древногръцката литература е споменато, че то е използвано за лов на зайци. Смята се, че произхожда от Северна Америка, където от 70те години е станало и домашен любимец.Порчето има дълго тяло, къси мускулести крайници и дълга опашка. Възрастният индивид има дължина на тялото от 44-46 см от носа до върха на опашката. Дългото тяло и местоположението на сънната артерия спомагат за достатъчното кръвоснабдяване на мозъка, когато животното обърне главата си в тясно и затворено пространство. Характерен за тях е късият стомашночревен тракт и липсата на сляпо черво и апендикс.Порчетата са използвани в миналото за лов на плъхове /борба с бобонната чума/ и зайци.

Основни физиологични и анатомични параметри

Граници на тел. тегло: 500-2,000 г
Продължителност на живот: 5-11г (основно 6-8 г)
Възраст при отбиване: 6-8 сед.
Полова зрялост: Първата пролет след раждането
Бременност: 41 - 42 дена
Тел. температура (средно.): 38.2-40С
Сърдечна честота: 180-250 уд/мин
Дих. честота: 33-36 /мин
ЗЪБНА ФОРМУЛА: Кучешки1/1 Предкътници 4/3 Кътници 1/2
Бременност: 41-42 дена
Размер на котилото: 1-18 (средно 8)
Размер при раждане: 8-10 г
Отваряне на очите: 30-35 дена
Отбиване: 6-8 седмична възраст (300 г)
Пробиване на постоянни зъби: 52 дена
Падане на млечни зъби: 56-70 дена

Порчето достига полова зрялост през първата пролет от своето раждане. Размножаването им е сезонно от Декември до Юли и Март до Август. Женската може да овулира и да остане в еструс за дълъг период от време, ако не се заплоди. Порчета, които не се използват за развъждане е необходимо да се кастрират, за да се предотврати естрогенно отравяне.

Отглеждане и поведение

Домашното порче обикновено се отглежда в клетка, в която има площ наподобяваща бърлога. Те прекарват част от времето си спейки в тази бърлога. Клетката на порчетата може да бъде с твърд или мрежест под, позволяващ фекалиите и урината да се събират в метална тава разположена под него. Подът може да бъде посипан с пясък.

Оптималният размер наклетката трябва да бъде 49х46х46 см. Могат да се отглеждат и в групи. Порчетата могат също така да се отглеждат и на открито, но изискват съответен подслон и сянка. Температурата не трябва да бъде по-ниска от 7-10 градуса. Те трудно понасят горещините /над 30 градуса/, тъй като нямат добреразвити потни жлези. Признаците на хипертермия са дишане с отворена уста, задух, отпуснатост, повръщане. Оптималната температура е 4-18 градуса, а влажност – 40-65%. Светлината трябва да бъде в съотношение 12:12 съответно тъмен:светъл период имайки предвид цикъла на размножаване.

Порчетата са сезонноциклични. При увеличаване на дневната светлина или излагането им на изкуствена светлина може да доведе до индуциране на еструс при женските, а мъжките да проявят сексуална активност. Плъхчетата лесно се приучават към изхождане в сандъче подобно на котките. Препоръчително е да се бъдат държани в клетките, когато не са под наблюдение. Те често се добират до неочаквани места и имат навика да поглъщат различни чужди тела. Също така имат навика да укриват предмети, които харесват на различни места (например върху хладилника). Не е препоръчително да се отглеждат порчета в домакинство, в което има бебе.

Хранене

Порчетата са хищници и в миналото сахранени с месо. Техните нужди са сходни с тези на котките и норките. Нуждите им от протеини са всъщност по-високи от тези на котката /протеини 30-40%; мазнини 18-30%; 18-20% мазнини за незаплодяемитепорчета/. В съвременни условия те могат да се хранят с висококачествена котешка храна.Не се препоръчва риба идаване на сурово месо. Вода се дава на воля. Средната количествовода необходимо зажизнените функции на един възрастен индивид е 75-100 мл/ден. Храната и водата се сменят ежедневно.

Ваксинации

Редовно трябва да се правят ваксинации за предпазване  от гана по кучетата и бяс. Ваксинациите се правят отделно, поради опасност от нежелани често срещани странични реакции. Реакциите варират от раздразнение в областта на инжектиране до анафилаксия и дори до смърт. Собствениците трябва да бъдат предупреждавани за реакциите и често е препоръчително да изчакват в клиниката 30 мин. след ваксинация. Порчетата са силно чувствителни към кучешкия вирус на гана. Подбиране на подходящия момент за ваксинация е важен, защото младите жимотни от 36 до 42 ден са неподатливи на ваксинация. Порчетата не са чувствителни към котешката Панлевкопения или ринотрахеит, вируснияентерит по норките, кучешкия хепатит и кучешката парвовироза.

Гана: На 8та седмица, след което на всеки 3 седмици поне 2 реваксинации. След това ваксинация се прави всяка година.
Бяс: На 3 месечна възраст,след което всяка година.

Профилактична програма

6-8 сед /след раждане/: Ваксинация с Клостридиум тип С токсоид /незадължителна/.
Ваксинация гана /CD/ ваксина.
Кастрация, отстраняване на анални жлези /незадължителна/-отнася се за порове преди да са ристигнали в зоомагазиинте.

Първа фекална проба за ооцити, Гиардия и паразитни яйца: 9-12 сед.  Посявка за Салмонела и Кампилобактер.
Реваксинация с ваксина против гана.
Втора фекална проба за ооцити, Гиардия и паразитни яйца: 12 сед     Ваксинация Бяс /само IMRAB3 ваксина само за Порове/: 5-6 м.         Кастрация, отстраняване на анални жлези /незадължителна/: 13-14 седмица
Трета ваксинация с ваксина против гана: 15 мес. /1 година след ваксинациятаза гана/
Физично изследване /повтарящо се всяка година/
Годишна ваксина /повтаряща се всяга година/
Определяне на кръвна захар /повтарящо се всяка година/