ЧИТАЛНЯ

ПИОМЕТРА

Събирането на гной в матката, като резултат от проникване в нея на бактерии е известно като пиометра.

Бактериите попадат в матката през влагалището. Тя е частично отворена през време на разгоненоста. Като правило, нормално тези бактерии се намират във влагалището. Ролята им за възникване на заболяване се подпомага и от системното влияние върху маточното тяло на различните полови хормони, без да се стига до състояние на бременност.

Първите признаци се проявяват обикновено няколко седмици след преключване на разгоненоста. Обикновено най-честото оплакване е отделяне на кървави или гноеподобни изтечения от мястото, където животното уринира – отворена пиометра.

Общи оплаквания – депресия, сънливост, липса на апетит, често уриниране и пиене на вода, корема на животното се увеличава и то губи тегло. Повишаване на температурата се наблюдава при по-малко от 1/3 от случайте на пиометра.

Установяването на изтечения при котката е особенно трудно заради тяхната привичка постоянно да се облизват. Усложняването на заболяването води към развитие на шок, самоотряване и скъсване на матката, а оттам възпаление на коремните органи.

За животни, при които отсъства отделянето на изтечения – затворена пиометра, диагнозата се поставя доста трудно и обикновенно със закъснение и тежко клинично състояние.

Иследвания, като ренгенография, ултразвук (ехограф) и кръв подпомагат поставянето на диагнозата и отдиференцирането на други заболявания.

Лечението е необходимо да бъде своевременно и интензивно. Това заболяване влиза в групата на не многото заболявания на размножителната система, които са опасни за живота на Вашия домашен любимец.

Самолечението е опасно и неуспешно. Известните методи за лечение са консервативно – с медикаменти и оперативно – отстраняване на матката и яйчниците.

Представете животното, колкото се може по-бързо, на вашият ветеринарен лекар. Той ще го постави на системи за вътревенозно вливане на разтвори с цел възстановяване на телесните течности и подобряване на бъбречната функция, венозно поставяне на антибиотици с широк спектър на действие и т.н. Най-често се засяга чернодробната дейност.

Препоръчително е пиометрата да се лекува оперативно - прогнозата е повече от благоприятна.