ЧИТАЛНЯ

АНАЛНА ХЕРНИЯ

Торбовидно образувание в областа на ануса с мека консистенция, образувано вследствие на упражнения натиск на разположени в таза или корема органи при нарушена цялост на тазовата стена наричаме херния в областа на околоаналната област.

Заболяването се среща по-често при мъжките кучета, обикновено след пет годишна възраст. Причините все още са неизяснени, но се предполага, че за появяването на заболяването способстват фактори, като вродена слабост на тазовите мускули, хормонални нарушения, заболявания на простатната жлеза, хрониен запек и заболявания на правото черво.

На мястото на хернията е възможно да забележите изпъкнала кожна торбичка с мека и еластична консистенция – от едната или двете страни на околоаналната област.
Съпътстващи признаци на заболяването, като болезнено изхождане, затруднено и болезнено уриниране, безпокойство до критични състояния, в зависимост дали са попаднали органи от коремната кухина в хернията, а рядко може да се наблюдава и изпускане на кучето.

Лечението е оперативно. При много стари кучета е възможно да се опита неоперативно лечение. Съществуват няколко метода на операция, всяка с предимствата и недостатъците си. Смисълът на операцията е да се оправи хернията, да се зашият мускулните разкъсвания и да се укрепи тазовата стена.

Операциите са планови и могат да се обсъдят предварително с Вашия ветеринарен лекар. Случай за спешна операция е, когато пикочния мехур е попаднал в хернията.

При двустранните хернии операциите се провеждат през определен интервал от време. Препоръчително е едновременно с извършване на операцията да се извърши и кастрация на мъжкото куче. Рискът от възникване на перинеална херния след операция представляват около 10-50 % от случаите.